Return to site

Projekti pystyyn ja äkkiä

Starttivaihe uudessa hankkeessa on aina mielenkiintoinen. Tietyt tanssiaskeleet pitää käydä läpi ja oikaiseminen yleensä kostautuu nopeammin kuin arvaakaan. Tässä omaa checklistaani, jota yritän noudattaa.

  • Lue tarjoukset, sopimukset ja niihin liittyvä materiaali. Jos suinkin mahdollista, niin läpikäyminen kasvokkain näiden tekijöiden kanssa on hyvä ajatus, ellet ole ollut prosessissa tiiviisti mukana.
  • Tunnista sidosryhmät. Tee konkreettinen lista siitä, keiden kanssa tulet tekemään töitä ja mitä heiltä odotat. Listaa niin asiakkaat, omat tekijät kuin kolmannet osapuoletkin.
  • Pidä kickoff -toteuttajille. Tästä voi tehdä ihan oman checklistansa, mutta ajatus tiivistyy siihen, että kaikilla joiden tekemisestä olet suoraan vastuussa on yhteinen näkemys siitä, mitä olette tekemässä. Tässä kohden projektin ilmeisten riskien tunnistaminen ja läpikäynti on hyvä idea
  • Pidä yleinen kickoff. Ota mukaan asiakas ja mahdolliset kolmannet osapuolet. Sopikaa kommunikaatiotavat, miettikää mitä on onnistuminen ja määritelkää suuntaviivat yhteistyölle.
  • Pystytä tiimille tarvittavat työvälineet ja aloita rituaalit (planning, dailyt, review), sekä varmista jatkuvan parantamisen kulttuuri alusta pitäen (retrot).

Listasta tuli verrattain lyhyt ja tiivis, mutta jo näillä vättää sen kiusallisen tilanteen, jossa tuot omat ihmisesi paikalle ja yhdessä rupeatte jo ostaneelta, myynnille asian ainakin kertaalleen selittäneeltä asiakkaalta kyselemään mitä pitäisi tehdä, kenen kanssa ja milloin sen pitäisi olla valmis.