Return to site

Ketteristä menetelmistä ON hyötyä

Lukaisin entisen kollegani ja arvostamani myyntimiehen Veli-Matti Heiskasen lyhyen kirjoituksen, jossa kysyttiin onko ketteristä menetelmistä mitään hyötyä. Persoonalliseen tapaansa kärjistäen Matu mietiskeli millaisia taloja ketterillä menetelmillä, joissa tekeminen pilkotaan pieniin osiin ja toteutetaan iteraatioita syntyisi. Verrokkimenetelmänä oli vanha kunnon vesiputousmalli

Muutama asia jäi hieman vaivaamaan ja niistä kirjoitankin pari ajatusta.

Aloitetaan sillä, että vesiputousmallissa ei tosiaan ole mitään vikaa. Sen puitteissa tekemällä on mahdollista päästä tulokseen, jossa budjetti ja alunperin sovittu tulevat ajoissa valmiiksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö asiaa voisi tehdä paremmin.

Ketterien menetelmien etu on ennenkaikkea siinä, että asiakkaalle pyritään tuottamaan arvoa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Siinä, missä vesiputousprojekti voidaan julkaista vasta lopussa, jolloin on syytä tosissaan toivoa alkuperäisten arvausten osuneen kohdilleen, ketterästi pyritään julkaisemaan jotakin toimivaa mahdollisimman pian. Aivan yksinkertaisesti tämä mahdollistaa epäonnistumisen nopeammin ja pienemmillä kustannuksilla. Positiivisen kautta tarkasteltuna siinä syntyy myös mahdollisuus korjata tai jatkuvasti parantaa julkaisua

Matu toimii ihan oikein vaatimalla valmista sovittuun aikatauluun ja tavoitteisiin nähden. Se missä käsitystä voi ehkä tarkastaa, on tavoitteiden asettelussa. Sen sijaan, että tavoite on saada “järjestelmä valmiiksi”, se voisi olla esimerkiksi verkkopalvelun kautta tulevien liidien määrän kasvattaminen 20%. Jos tähän tavoitteeseen päästään jollain muulla keinolla kuin alunperin arvattiin, niin kaikkien luulisi olevan tyytyväisiä, vai mitä?

Lopuksi palaan vielä kysymykseen siitä, millaisia taloja ketterillä menetelmillä saataisiin aikaan. Siihen allaoleva video antaa varmasti jonkinlaisen vastauksen. Ensin varmistetaan perustarpeet, joilla tuotetaan välitöntä arvoa ja siitä sitten iteroidaan eteenpäin.

Ehtisi tulla kylmä moneen kertaan, jos työn tuloksista pääsisi nauttimaan vasta vesiputouksen jälkeen. ;)