Return to site

Vaikein asia epäonnistumisessa

Kaikkein vaikeinta silloin, kun kaikki on jo mennyt pieleen, on epäonnistumisen myöntäminen. Ainut neuvo siihen on kasata itsensä ja lausua tilanne ääneen niille, joita se koskettaa.
Sen jälkeen on kolme vaihtoehtoa.
  1. Vedä henkeä ja tee uusi suunnitelma. Jos homma ei vedä lattiaa alta koko toiminnaltasi, on turha lietsoa paniikkia. Laske business case, tarkista mittarit ja tavoitteista käsin luo uusi suunnitelma, jolla on realistinen mahdollisuus onnistua. Esitä tilanne ja ole rehellinen.
  2. Näytä kriisi ja omista se. Kun tilanne on paha ja vaihtoehdot huonoja, kriisin tiedostaminen auttaa, koska sen ratkaisemisesta tulee muillekin tärkeää. Jos joukkosi uskovat teidän olevan vain pulassa eikä oikeasti kusessa ei kaikkia keinoja välttämättä oteta käyttöön. Esitä tilanne ja ole rehellinen.
  3. Luovuta. Jos tilanne on (täysin) toivoton, laske tappiot, maksa velkasi ja kirjaa homma alas. Minimoi vahingot kaikilta osapuolilta ja tee parhaasi, jotta jatko olisi myös muille helpompi. Esitä tilanne ja ole rehellinen.
Vaikein asia epäonnistumisessa on siis olla rehellinen itselleen, olla rehellinen työtovereilleen, olla rehellinen yhteistyökumppaneilleen ja olla rehellinen asiakkailleen. 
Tätä helpottaa kummasti, jos aloittaa olemalla rehellinen ja toimii törkeän läpinäkyvästi.