Return to site

Hello World! (Please, please, don't burn!)

Eli kuinka opin rakastamaan leania.
Klassisin aloitus, jonka keksin on ehdottomasti "Hello World!". Valitsin sen siksi, että eniten kokemuksia ketteristä toimintatavoista ja leanista toimimisesta olen päässyt keräämään IT -alalla. Siitä lienee hyvä aloittaa.
Mikä ylipäätään ohjasi käyttämään juuri näitä menetelmiä? Jos luet tätä, tiedät luultavasti mitä tarkoittaa asiantuntijatöissä tulipalo. Jos et tiedä, niin sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ollaan jo vahvasti menty pieleen, maksavalla asiakkaalla on hätä ja tekijät pyörivät päättämättömyyden, hämmennyksen ja yleisen syyttelyn välimaastossa. Jossain siis palaa ja jotain pitäisi tehdä. Yleensä tarvitaan vähän ulkopuolista apua. Palokuntaa, tai tyhmänrohkeaa palomiestä. Kuvaan astuu allekirjoittanut.
Jostain syystä minun geeneihini on kirjoitettu tiettyä peräänantamattomuutta, määrätietoisuutta ja kykyä ilmaista edellä mainittuja selkeästi sekä kirjallisesti, että suullisesti. Geenien lisäksi näitä luontaisia ominaisuuksia varmasti vahvistivat opiskeluaikojen kokemukset turvallisuusalalta, urheiluharrastukset ja ne muutama tuhat palaveria, jotka puhelimessa buukkasin ennen päätymistä verkkopalveluiden pariin. Kaikenkaikkiaan minusta puolivahingossa tuli "palomies", joka ratkoi ongelmallisia asiakkuuksia (tai niiden puutetta), projekteja ja muita tilanteita, joissa jotain piti äkkiä tehdä.
Kaikki matkan varrella opittu ei suinkaan ollut suoraan käyttökelpoista. Isoimpia virheitäni on ollut jumittaminen nimenomaan määrätietoisen peräänantamattomuuden kanssa tilanteissa, joissa olisi pitänyt antaa muiden vähemmän selkeälle ilmaisulle tilaa. On myönnettävä, että olen siis jäänyt myös liekkeihin, mutta kollegoideni ja esimiehieni antaman avun kautta niistäkin on selvitty.
Mutta ilman näitä virheitä en olisi oppinut mitään leanista ja ketteryydestä eli siitä, kuinka koko arvoketjun tekijät osallistamalla voidaan yhdessä vähentää hukkaa, standardoida tekemistä ja näinollen lisätä organisaation tehokkuutta.
Seuraavissa kirjoituksissa keskityn oppimastani ja lukemastani oman tulkintani kautta tuomaan esiin näkökulmia, joista teille voisi olla hyötyä. Mutta koska tämä on oman yritykseni ensimmäinen julkinen blogautus, haluan esittää kiitokset entisille (ja nykyisille) kollegoille, sekä kaikille esimiehilleni ja asiakkailleni, joita ilman en tätäkään yritystä lähtisi tekemään.